top of page

Over slangen en duiven

Ken je deze Jezus-instructie? 'Weest tactvol als slangen en onbevangen als duiven.'


Jezus verbindt tact en onbevangenheid tot een gezonde mix om onze weg op deze planeet te vinden. Het is een paradoxale combinatie van twee kwaliteiten die ons in de huidige onrust naar de juiste afslag gidst.


Waarom tactvol?

Omdat onze doortocht op deze planeet niet simpel is. Er zijn heel wat obstakels en de weg kent vele splitsingen. Enkel door verstandig en omzichtig te handelen, vinden wij de beste afslag, de juiste oprit en de mooiste bestemming. Wie vat wil krijgen op de situatie, dient het leven sluw te manipuleren.


Waarom onbevangen?

Wie naast de tact ook investeert in een zekere onbevangenheid, die raakt niet overspannen. Onbevangen zijn, is kinderlijk beschikbaar zijn voor al wat goed is. Eigenlijk kan je zeggen dat onbevangenheid erop vertrouwt dat God alles ten goede keert.


De onbevangenheid is niet bang van een virus. Maar tact draagt een mondmasker.

De onbevangenheid neemt het op voor de broeder met de andere origine. Maar de tact vermijdt de onstuimige samenscholing.


Wie sluw is als een slang, laat zich informeren. Wie onbevangen is als een duif, laat zich niet inpakken door het heersende cynisme.


Wie sluw is te midden van de huidige crisis, doet er goed aan vele opinies te lezen. Wie onbevangen is, pint zich niet vast op de meest negatieve theorie.


Bij Scott Woods, een zwarte poëet, proef ik een gezonde mix van tact en onbevangenheid; van doorzicht en hoop.


Hij wijst erop dat het niet volstaat om haat tegenover een zuster of broeder af te keuren. Want er zijn afgeleiden van haat. Zo is het best om ook 'privilege' en 'kansarmoede' aan te klagen. En zelfs 'onwetendheid'. Want dat leidt tot ongevoeligheid en gelatenheid.


Uiteraard zijn volgelingen van Christus geen racisten, maar vraagt jezelf af of er voldoende onbevangenheid zit in onze mix. Een duif kan immers niet ongevoelig zijn en zeker niet gelaten door het leven fladderen. Dat zou niet tactvol zijn.


 
“Yes, racism looks like hate, but hate is just one manifestation. Privilege is another. Access is another. Ignorance is another. Apathy is another.” - Scott Woods
81 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page