top of page

De Geest verrast


Jezus werd door de Geest op de proef gesteld. Wat een intensiteit, denken we dan spontaan. Maar let erop: het duurt niet eeuwig. Slechts 40 dagen. Dat is niet min, maar het is wel te overzien.


De Geest verrast telkens weer.

De Geest verraste ons bij het doopsel. Was jij erbij, bij je doopsel? In ieder geval niet bewust. Dat is de eerste verrassing.


De Geest schenkt ons een herkansing bij het vormsel. Daar was je al wat meer bewust. Maar ook hier: het bewuste leven begint in feite nog maar.


Daarom schenkt de Geest gedurig herkansingen doorheen het onvoorspelbare leven. Dat zijn levenskansen.

De Geest van God, de geest van volheid en schoonheid, prikkelt ons gedurig, om eens recht te veren en op een nieuwe en frisse manier naar het leven te kijken. De Geest verrast.


Ook Jezus verrast ons.

De Geest van God is immers in Jezus actief. Dit is meteen overduidelijk vanaf het doopsel van Jezus. De Geest valt plots, onaangekondigd. Het levenswerk van Jezus kan beginnen. Het begint radicaal en sober: Jezus verdwijnt in de woestijn waar die als een echte asceet meer dan een maand niet eet en niemand zal ontmoeten. Een echt sober en schraal tafereel.


Maar de echte verrassing van de Geest moet nog komen. Want gedurende dat vasten leert Jezus meer en meer over de volheid van God, en over de overvloed die in God bestaat.


Wat Jezus in de afzondering opsteekt, is dat hij geroepen is om volheid, schoonheid, vreugde en overvloed te brengen.


Daarvan hebben wij het bewijs. Want van zodra Jezus terug onder mensen komt, neemt hij graag en regelmatig deel aan feestelijkheden zoals een huwelijksfeest dat soms wel een week lang kan duren. Dit zijn gelegenheden waar pracht en praal, vreugde en jolijt hun plaats kennen.


Wat de Geest in de sobere tijd bij Jezus bijbrengt, is dit: Dezelfde Geest stuurt steeds aan op overvloed en vreugde. Jezus weet dat. Want wanneer er schaarste dreigt op een huwelijksfeest, wanneer de wijn dreigt op te geraken, zorgt Jezus zo maar even voor de aanlevering van méér dan 400 liter wijn!


De Geest verrast.

Wie de sobere radicaliteit af en toe toelaat in het leven, die kan tot de slotsom komen dat de Geest het niet gemunt heeft op soberheid, maar wel op overvloed. Niet op beperking, maar wel op mogelijkheden.


De Geest verrast. En die Geest, de geest van overvloed en geluk, die wordt zelden begrepen. Men denkt dat de Geest inzet op boete en schuld. Alsof de Geest het feest altijd uitstelt, niet 40 dagen, maar wel een heel leven lang. Uitstel tot in de hemel.


Niet zo met de Geest van Jezus!

Daar leidt elke periode van soberheid tot een groot feest waar de wijn nooit op geraakt. De Geest giet onze glazen boordevol. De Geest heft het glas en doet ons tot elkaar zeggen: Proost! Op onze 'geestelijke' gezondheid!


89 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page