top of page

De boottocht van ons leven


Wij kennen het allemaal: de ondervinding van tegenwind. De fietstocht heen is een aangenaam plezierreisje, tot we daarna weer terug moeten met de wind tegen. We maken allemaal plannen en dan gebeurt... het leven. En als het leven al onvoorspelbaar is, dan kan het altijd nog wel straffer. We maken het deze dagen mee. Nu is ook de lucht die wij inademen en de hand die wij reiken een mogelijke vijand. We zoeken naar wegen om daar mee om te gaan.


Lang geleden, toen je geboren werd, stapte je de boot in. Je tocht kon beginnen. Je werd te water gelaten in de wilde rivier van een leven dat onstuimig is en zich meestal niet aandient als een zacht kabbelende stroom. De natuur zit immers vol onaangekondigde fenomenen.


De natuur zit vol onaangekondigde fenomenen

Je zou kunnen zeggen dat alle fenomenen die zich in de natuur afspelen: stormen, orkanen, maar ook zonsondergangen en prachtige wolkenpartijen, dat die zich ook in ons leven afspelen. Al die fenomenen zijn de ingrijpende gebeurtenissen die wij persoonlijk beleven.


Het leven is meer dan een zacht kabbelende rivier. Anders gezegd: er kan wel wat gebeuren onderweg. Daar gaan we best van uit.


Van Jezus leren wij hoe we kunnen kijken naar de boottocht van ons leven. We zien wat hij doet, en horen wat hij zijn de leerlingen aanraadt:


Stap uit de boot; klim de berg op; zoek de stilte. En herbekijk je leven.

Misschien moeten wij zelf ook eens de berg van de stilte opgaan om daar eens ten diepste stil te staan bij wat er werkelijk toe doet. Even de drukte uit; even weg van de oneindige berichtgeving en het gedurig optellen van besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames.


Er staat geschreven: 'De avond viel en Jezus was daar alleen.' Op de berg.


Vooraleer de avond valt van ons leven

Vooraleer de avond valt van ons leven: laat ons inzoomen op het 'nu'. Misschien kan je herbeginnen. Kies een gewone doordeweekse avond uit, of een ochtend om eens die stilte op te zoeken. Vul de agenda eens anders in, voor één dag; voor een weekend; of een midweek.


Wie durft het wijze voorbeeld van Christus volgen? Of verkiezen wij om toch maar zonder ophouden naar het nieuws te luisteren. Wat is het nieuws anders dan de optelsom van alle negatieve dingen - lokaal, in het land en in de wereld. De oplijsting van alle dodentochten met tegenwind. Informatie is belangrijk, maar alsjeblief, geen overdosis negativiteit!


Alsjeblief, geen overdosis negativiteit!

Wie het aandurft om het leven om te gooien die zal de boot van de drukte achterlaten. Even weg van de storm en de hoge golven; van het leven met veel tegenwind.


Het is een goed idee plaats te nemen op een bank aan de rand van de rivier; op een stoel aan aan de kant van de straat; of in kleermakerszit op de top van de berg. Dat zijn de omstandigheden die we zelf kiezen en die ons terug de moed schenken een duik te nemen in de stroom van het leven.


(bijbellezing van die zondag: Matthëus 14:22-24)

129 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page