top of page

Hoe meer zielen, hoe meer vuur!


'Fire In My Soul' painting by Nimet Kaymaz Ka Nim

Wij weten allemaal dat Jezus 12 leerlingen had. Maar zelden beseffen wij dat hij het groter zag. Hij richtte zich graag tot de schare, om daaruit nog meer medewerkers te werven. Op een bepaald moment had Jezus wel meer dan 70 leerlingen verzameld.


Jezus gaat niet hiërarchisch te werk.

Hij is geen kerkelijke structuur aan het installeren. Hij is vooral praktisch. Met een groep van 12 kan je een besloten vergadering houden en kom je sneller to-the-point. Bovendien is het goed om toegewijde specialisten te hebben.


Maar iedereen is welkom om aan te sluiten. Want de oogst is groot en er is werk genoeg. Met 12 alleen zullen we het verschil niet maken.


Het vuur is ontstoken.

Jezus zegt: Het rijk is nabij. Het dient zich al aan. Het vuur is ontstoken. Hoe graag wil ik dat het vuur zich snel verspreidt. En daar heb ik volk voor nodig. Wie doet er mee? Hoe meer zielen, hoe meer vuur.


Maar let op; gij zijt lammeren onder de wolven. En bovendien zijn je middelen beperkt: geen beurs, geen reiszak, geen schoeisel.


Ik wil dat je goed focust. Verlies geen tijd onderweg. Nu is de tijd. Weet waar je mee bezig bent. En als je ergens aangekomen bent om het goed nieuws van de aanwezige God te verkondigen, laat dan uw eerste woord zijn: 'Vrede!'.


Twee dingen zal je meemaken, beste leerling:

Regelmatig zal die vrede worden beantwoord. Geniet daarvan. Met die mensen kan je in zee. Bouw gemeenschap, enkel met positieve personen met goede harten. En wanneer jouw vrede niet beantwoord wordt, laat die mensen dan achter. Daarmee kan je niets opbouwen. Want jullie zijn lammeren. En met wolven kunnen we het Rijk van God niet uitbreiden.


Vrede oogsten

En weet dit: Iemand die vrede vooropstelt zal altijd vrede oogsten. En daar waar het niet lukt, keert de vrede naar jou terug. Met andere woorden: echte vrede gaat nooit verloren. Maar dat moet je wel geloven.


Zo ging Jezus van dorp tot dorp, met het verzamelen van mensen die naar vrede verlangden, en die vrede wensten door te geven. Op zoek naar mensen die bereid waren om op weg te gaan en die bereid waren te eten wat hen werd voorgeschoteld, om dan aan tafel te vertellen dat God zijn vrede rijkelijk uitstrooit, vooral buiten de religieuze structuren.


En dat we die vrede hier en nu kunnen vinden, kunnen oogsten en kunnen vermenigvuldigen.


Gaat je mee op zoek naar meer vredelievende mensen? Ga je mee op zoek om de groep uit te breiden? Want ik ben een vuur komen brengen en ik wenste dat alles reeds in lichterlaaie stond.


69 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page