top of page

Hoe gaat het met de kerk?

Bijgewerkt op: 18 jun. 2021


Lang geleden zei Jezus tot de mensen: “Het gaat met het Rijk Gods als volgt.” En hij begint te verhalen. Hij maakt een aantal vergelijkingen om de toestand van dat rijk te evalueren en te illustreren. Een soort state of the union van het rijk Gods. De vertegenwoordiger van dat Rijk maakt zijn plannen voor de komende tijd bekend.


'Hoe gaat het met het rijk Gods?', mogen ook wij ons afvragen. 'Hoe gaat het met de kerk?' Dat is een relevante vraag, nu wij ons terug in het kerkgebouw bevinden na een tweede lockdown. De uitdaging van vóór de pandemie was al zo groot. Ze is er alleen maar groter op geworden. Maar er is ook hoop. Want goed nieuws klinkt nog het best in moeilijke tijden.

Goed nieuws klinkt nog het best in moeilijke tijden.

Het rijk Gods of de geloofsgemeenschap is zich vandaag, onderliggend, sluimerend aan het vormen; aan het heruitvinden. Het lijkt wel alsof het rijk Gods voor zichzelf zorgt. Een beetje zoals de natuur. Die zorgt ook voor zichzelf. Terwijl wij sliepen; terwijl de pandemie haar ding deed; kiemde het zaad. En stiekem schiet het op.


Volgens het evangelie, het goede nieuws van de Christus, hoeven wij enkel maar te zaaien. “Bezaai het land!” En daarna dan? “Ga slapen”, staat er geschreven. Zaai en slaap. Hoe klinkt dat als motto? Ga rusten! Wees gerust! Wees uitgerust!

Zaai en slaap!

Het rijk van God heeft slechts dit nodig: zaaien, slapen en weer opstaan. Het is verbazend eenvoudig. Zo eenvoudig dat wij het niet durven geloven.


Maar weet dit: Uit eigen kracht brengt de aarde vruchten voort. De Bron loopt altijd. God is nooit in lockdown. De groeikracht van de Geest is altijd ter beschikking, voor wie gelooft. Slapen betekent dus: rustig vertrouwen, en dan telkens hoopvol opstaan.


'Hoe gaat het met de kerk?' Wat is onze state of the union, hier in Duffel? Wat zijn onze plannen voor de komende tijd?

Hoe zaaien wij?

Wel, voor onze gemeenschap gaan wij werk maken van gezinsvieringen met een positieve klank en met participatie en mooie muziek.


Wij zullen inzetten op een onthalende gemeenschap. U zal merken dat er doorheen het jaar af en toe kinderen hun eerste communie zullen doen tijdens de zondagsviering. Wij mogen samen die gezinnen en die kinderen welkom heten. Hetzelfde ook voor de jongeren die op weg zijn om het vormsel te ontvangen. We nodigen ze uit. Wees vriendelijk voor hen. Glimlach en groet ze. Wees geloofsgemeenschap! Zo zullen wij verjongen.


We willen van onze kerken open huizen maken. We willen gesprek, verdieping en vriendschap mogelijk maken. We willen ook groeien in geloof op andere dagen dan enkel op zondag. We doen aan presentie in de kerk. Beschikbaarheid. We bieden meditatie aan, groeikansen voor het hart en de ziel. Een open deur voor mensen die niet kerkelijk zijn.


En we hebben een frisse en mooi gevulde website die van dit alles getuigt. Die toont dat we veel in onze mars hebben.


Dus, hoe gaat het met de kerk? Goed! Want, zo schrijft ook Rik Torfs in zijn jongste boek:

De kerk is meer dan je denkt!

95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page