top of page

Het gehuil van Gods barmhartigheidLang geleden, toen een kind krijgen instond voor de eigen sociale zekerheid, was een zwangerschap op hoge leeftijd bijzonder welkom. Zeker als dit je eerste en enige kind betrof.


De hele buurt was in spanning. Zal de oude moeder haar zwangerschap kunnen uitdragen? Zal het kind gezond ter wereld komen? Na lang wachten klinkt het geluid van een wenend kind. Een jongen dan nog wel.


Na negen maanden wachten en het oor te luisteren te leggen tegen de deur van het kinderloze koppel, klinkt plots het geluid van Gods barmhartigheid: het gehuil van een kind. Dat is het geluid van uitzonderlijk geluk.


Tegenslag

Uitzonderlijk geluk is voor mensen die daarvoor vooral tegenslag hebben gekend. Wie God barmhartig noemt, heeft zonder twijfel al iets meegemaakt.


Een kindje krijgen, na een lange tijd van 'geen kindje kunnen krijgen', of na een moeilijke zwangerschap. Een stukje beterschap ondervinden na een lange periode van ziekte. Een periode van 'voldoende in kas' na een tijd van financiële zorgen. Een mooie vakantie na een lange tijd van studie en stress. Goede dingen zijn pas goed, wanneer het daarvoor minder goed liep.


Dat klopt. Voor wie alles altijd normaal verloopt, valt er weinig goeds op te merken en wordt er geen dankwoordje uitgesproken.


Om te weten of je Gods bescherming geniet, moet er vreemd genoeg, eerst iets verkeerd lopen. Om je niet te pletter te rijden tegen de vangrail, moest je eerst een klapband krijgen. 'God-dank, we leven nog.'


Inderdaad, bescherming kan je pas afleiden wanneer een slecht voorval een goede afloop kent. Goede dingen zijn pas goed, wanneer er daarvoor iets slechts gebeurde.


'Goed' dat zijn de sappige appelsienen onderweg op de vermoeiende wandeltocht van het leven.

Gods afwezigheid

Toch moeten we stellen dat voor elk teken van Gods barmhartigheid er natuurlijk 100 tekenen zijn van de afwezigheid van die barmhartigheid.


Voor de meesten onder ons zit er geen groot wonder in. We zullen dus een manier moeten vinden om goedheid te ontginnen in het kleine leven.


In het leven waar schijnbaar noodzakelijke dingen ontbreken: waar de tijd begint te korten; waar de gezondheid niet meer is wat het was; of waar de goede verstandhouding onder mekaar er niet meer is.


De magie van God

Maar één keer in de honderd, leggen wij ons oor te luisteren tegen de deur, en horen we iets van de magie van God. Een onwaarschijnlijk verhaal.


Deze uitzonderlijke gebeurtenissen, doorbreken de monotonie. Ze verbazen ons. Want ieder die iets wonderlijks hoort, denkt daarover na en trekt er zich aan op. Een waanzinnig getuigenis op YouTube of een opmerkelijk verhaal op Kerknet; een genezing; een fortuinlijke wending in iemands leven.


Daartoe leggen wij ons oor te luisteren tegen de deur van het gewone leven. Met de ogen van ons hart ontwaren wij iets van de barmhartigheid van God.


Met iets meer aandacht vinden wij soms enkele sappige voorgesneden appelsienstukken onderweg op de moeizame wandeltocht van het leven.

110 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page