top of page

Aan alle vaders en moeders

Er bestaat een prachtig, oud liedje van de Nederlandse zanger Gerard De Vries over een zoontje en zijn moeder. Ik moderniseer het een beetje, maar het verhaal klinkt als volgt:


Op een avond komt een kleine jongen thuis van school en hij geeft een briefje aan zijn moeder. Daarop staat de volgende boodschap:


“Ik heb de schuur opgeruimd en het gras gemaaid: 5 euro. Ik heb de hele week mijn bed opgemaakt en op mijn broertje gepast: 4 euro. Ik heb boodschappen gedaan: 2 euro. Ik heb de vuilnisbakken buiten gezet: anderhalve euro. En ik heb een goed rapport gehaald: 2 euro. Dit maakt een totaal van 14,5 euro”.


Zonder te antwoorden neemt de moeder een pen en ze schrijft op de achterkant van het briefje de volgende boodschap:


“Ik heb je in mijn schoot gedragen tot je geboorte: gratis. Ik heb aan je bedje gebeden toen je ziek was, de dokter gebeld en medicijnen gehaald: gratis. Ik heb je schoolgeld betaald en je kleren hersteld: gratis. Ik heb alle dagen en alle weken voor je gezorgd: gratis. Tel maar op: een moeder doet alles gratis en voor niets”.


Wanneer de kleine jongen de boodschap van zijn moeder leest, rollen er grote tranen over zijn wangen. Hij neemt de pen en schrijft op het briefje: “Alles is betaald”.


Dit liedje doet me denken aan een fragment uit één van de brieven van paus Johannes Paulus II over heiligheid. Hij schrijft:


“De grootste dienaars in het Rijk der Hemelen zijn niet de priesters, maar wel de heiligen. En het meest van al gewone vaders en moeders”.

Johannes Paulus II wilde niet zeggen dat er geen heilige priesters bestaan, maar wel dat heiligheid niet bestemd is voor een kleine elite onder de christenen. De grootste heiligen zijn diegenen - die zonder op te vallen - in het dagelijks leven - zichzelf hebben opgeofferd en weggecijferd voor anderen. En ouders zijn hiervan het meest sprekende voorbeeld. Want nergens is de offerbereidheid en de zelfgave groter - als die van een vader of een moeder tegenover hun kinderen.


Laten we in de dagen na Allerheiligen niet alleen de heiligen en zaligen gedenken die ooit een kerkelijke eretitel ontvingen. Maar ook – en vooral – de vele onbekende en stille heiligen, die vaak te vinden zijn in de gezinnen. Als u zo’n vader of moeder kent die overleden is, brand dan misschien een kaarsje voor hen. Als u zo’n vader of moeder kent die nog leeft, zet die misschien eens in de bloemetjes of geef minstens een complimentje.


Priester Tim

105 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page