top of page

Waarom we beter hier blijven dan naar Mars te vliegenWie onder ons wil er van planeet veranderen; een planeet waar het beter is om te wonen? Is Gods goede wereld dan niet (alleen) hier?


Als Jezus spreekt over Gods nieuwe wereld, dan doet hij dat met voorbeelden, met verhalen, met vergelijkingen. Hij legt geen concrete bouwplannen op tafel, zo van: Kijk, zo ziet een goede wereld eruit. Hij haalt geen indrukwekkende telescoop tevoorschijn om ons diep in de kosmos te doen gluren, op zoek naar de hemel. Hij projecteert geen spannende videopresentatie op de muur. We krijgen geen wetenschappelijke voorstelling van wat er ons te wachten staat.


Als het gaat om Gods nieuwe wereld, dan moet ook Jezus afwachten hoe die er werkelijk zal uitzien. Hij kent het eindproduct niet, maar hij weet wel iets. Hij heeft een heel sterk aanvoelen dat er hier op aarde dingen zijn die Gods goede wereld doen oplichten, en ook dingen die Gods goede wereld onmogelijk maken.


Ja maar, is Gods goede wereld dan niet de wereld nà deze wereld, het hiernamaals?


Wel, het klopt dat wij geloven dat de mens na de dood in God kan bestaan nà dit nogal korte leven. Maar in de eerste plaats, is Gods goede wereld hier en nu. Er is maar één goede planeet. Maar één planeet waar leven is. En er is maar één planeet waar liefde is. Gods goede wereld is dus: deze planeet.


Is er leven op Pluto? Kan je dansen op de maan? Is er een plaats onder de sterren waar ik heen kan gaan? Wie onder ons wil er van planeet veranderen, een planeet waar het beter is om te wonen? Wie onder ons wil er op Mars wonen? Elon Musk, een Amerikaanse ingenieur en businessman, ziet Mars helemaal zitten. Die goede man startte een initiatief met de naam 'Mars One'. Ik citeer vanaf de webpagina:


'Mars One beoogt een blijvende vestiging van de mens op Mars. Ons doel is dat iedereen op missie naar Mars kan, ook jij. Als we allen samenwerken, dan kunnen we dit aan. We gaan naar Mars. Kom mee!'


We mogen dromen. Maar, weet je wat één van de grote voordelen van de aarde is? Je kan er ademen! Een pluspunt. En op Mars vries je dood: de gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt -60°. In de winter kan die nog zakken naar -125°. In de zomer kan de temperatuur op sommige plaatsen oplopen tot 20°, maar elke nacht zakt die weer tot ongeveer -70°.


Weet je hoe lang het duurt om naar Mars te vliegen? Acht maanden, met een ruimteraket! En hoe lang naar de aarde? Ah, we zijn er al. Als we geld en energie steken in een planeet, dan stel ik voor dat we dat doen in deze planeet. 


Ja, Gods goede wereld is hier. Gods goedheid is als een prachtig feest met grote tafels vol met lekkers. Gods goedheid is als de schitterende aardbol met water en zon, en lucht. Maar wat als niemand aan tafel wil? Wat als niemand de aarde wil beschermen? 


Elon Musk zegt: 'Kom mee naar Mars'. Jezus zegt: 'Laten we hier Gods droom eindelijk eens waar maken.' 


Je hebt zuurstof, je hebt zonlicht, je hebt water, je hebt elkaar, je hebt de kracht om lief te hebben. 


Laten we dan toch maar hier blijven en er iets van maken! Want Gods goede wereld is meteen onze opdracht om er een goede buurt van te maken. Daar waar wij wonen.

22 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page