top of page
open vormsel.JPG

VORMSEL 2023

Parochie Martinus-Mijlstraat - DUFFEL

13 MEI 2023

een tiental bijzondere momenten

Het vormsel kan je beschouwen als de vrije beslissing om zelf voor meer weerbaarheid en meer geborgenheid te kiezen. We bieden een traject aan met een tiental momenten om je voor te bereiden op het sacrament van het vormsel.  

Let op. Het vormsel is niet de plechtige communie. Tijdens de vormselviering ontvang je niet zozeer de communie, maar wel het vormsel. Het vormsel is je bewust openstellen voor de Geest van God door het ontvangen van een zalving op het voorhoofd. De communie ontvangen, dat kan je doen tijdens elke misviering onderweg naar het sacrament van het vormsel.

Ons traject loopt over de tijd van één jaar. Dat traject zal starten op 21 oktober 2022. Het vormsel zelf zal in de voormiddag van zaterdag 13 mei 2023 worden toegediend.


Wie het traject aanvat, zal geregeld met het gezin worden verwacht in onze gezinsvieringen en op Open Zondagen.

 

Ook de ouders worden in het traject betrokken en krijgen de kans om aan te sluiten bij onze nieuwe vieringen: Unconditional Celebration of Meditation. Het is immers de bedoeling dat we samen een stuk gemeenschap vormen. 

Meer info en de data per evenement vind je hieronder. De laats minute info wordt meegedeeld via de Facebookgroep of e-mail. Je kan tot de laatste dag van oktober inschrijven

Groet van diaken Rob

OPENINGSAVOND

Alle kandidaten worden op vrijdag 21 oktober in de Mijlstraatkerk (Mijlstraat nr. 108) verwelkomd. In de kerk zelf, dus. Ook de ouders (een of beide) zijn uitgenodigd. Hen wordt achteraan in de kerk iets te drinken aangeboden en kunnen zo vanop een kleine afstand mee volgen. Diaken Rob zal het traject overlopen met de jongeren. Ook de andere medewerkers zullen zichzelf kort voorstellen.

FOTO Die avond wordt er vanaf 18u45 van elke kandidaat een foto genomen om naam en gezicht makkelijk te verbinden. Einde is voorzien rond 19.45u

Image by Jr Korpa

SESSIE: WAT IS GOD / WIE IS JEZUS?

Op de Open Zondag van november in de Mijlstraatkerk verwachten we al de vormelingen met ouder(s) voor een ontspannen viering waar dit thema uit de doeken wordt gedaan. 

Ieder die gevormd wordt (gezalfd, dus), doet dat in navolging van Jezus die zelf ook gedoopt en gezalfd was. Daarom moeten we dat zeker toelichten. En de vraag die ook hangt, is hoe Jezus zelf in God geloofde en hoe hij ons daarin wil meetrekken. Terwijl oefenen we het onzevader in, en nog wat liederen.

PXL_20221110_173626969.jpg

SAMEN ROND HET VUUR

Met onze groep vormelingen gaan we deze avond samen rond het vuur zitten en leren we elkaar beter kennen op een gezellige manier.​ En we zingen wat samen. We verzamelen rond het vuur achter de Mijlstraatkerk in de speeltuin.

TIP Kleed je warm aan en trek schoenen aan die tegen het nat kunnen (klamme gras). Wie het heeft, mag een oud deken meebrengen om op te zitten.

OEFEN ALVAST DEZE ONZEVADER

PXL_20221214_131934057.jpg

MOVIE: HET LEVEN VAN JEZUS

De jongeren worden vanaf 13u45 in Cinema Plaza verwacht, alwaar we een film over Jezus zullen bekijken. Daarna is er gelegenheid om de film en meer samen te bespreken.

HERE TO LOVE

We're not here to judge
We are here to love
There's no room for hate
We are just one human race
We must rise above
We are here to love
There's no time to waste anymore

Lenny Kravitz

Here To LoveLenny Kravitz
00:00

Je kan het refrein al
oefenen met deze video

Image by Artem Xromov

SESSIE: VOOR MEER VEERKRACHT IN HET LEVEN

Op de Open Zondag van januari in de Mijlstraatkerk verwachten we al de vormelingen met ouder(s) voor een ontspannen viering waar dit thema uit de doeken wordt gedaan. Hoe pak je dit het beste aan, om je goedheid van je kind-zijn te bewaren terwijl je toch goed aanvoelt dat je sterk en weerbaar in de grote wereld moet stappen? 

Image by Evgheni Russu

LICHTMIS MET PANNENKOEKEN

Je aanbieden voor het vormsel is tegelijkertijd jezelf zichtbaar opstellen in de parochie. En wanneer er pannenkoeken worden aangeboden, wordt het nog aantrekkelijker om erbij te zijn. Afspraak in de gezinsviering in de Mijlstraatkerk.

Vormeling en ouders, kom langs, want jullie verjongen onze gemeenschap!

Je aanbieden voor het vormsel is tegelijkertijd jezelf zichtbaar opstellen in de parochie. We hopen jullie dus regelmatig te zien in onze maandelijkse gezinsvieringen waar wij - ook met jullie in gedachten - een frisser geluid laten horen in woord en muziek.

Met het AGUR-koor is feestvieren geen enkel probleem. Kom mee genieten in de Mijlstraatkerk  van hun enthousiasme en hun aanstekelijke melodieën. 

GEZINSVIERING MET HET AGUR-KOOR

Uitleg volgt spoedig. Houd alvast de datum vrij!

We delen al de kandidaten in drie groepen in zodat ze kunnen circuleren tussen drie activiteiten: Krijgskunst is een discipline om op andere wijze controle te krijgen over jezelf. Hoor over andere christenen die op andere wijze geloven en samenkomen. En leer mekaar anders kennen via spel en ontmoeting. Een andere zaterdagnamiddag in de Mijlstraatkerk en de pastorie, dus.

A/ RONDLEIDING OPEN KERK + meditatie

B/ OVER DE KERKMUREN MET PASTOR FILIP

C/ SPEL & KENNISMAKING MET SELA

_DSC5454 (1).JPG

BEDEVAART VAN AVERBODE NAAR SCHERPENHEUVEL

WE VIEREN SAMEN IN DE BASILIEK

Om 11u vertrekt een bus vanaf de Mijlstraatkerk naar de abdij van Averbode. Daar vatten we een prachtige natuurwandeling aan van 8 km naar de basiliek van Scherpenheuvel. Daar aangekomen, ontmoeten we de parochianen die vanuit Duffel zijn toegekomen en vieren we samen een jongerenviering in de basiliek. De viering start om 14u. 

Nadien maken we het gezellig met een drankje en een versnapering. Aan het einde van ons bezoek aan Scherpenheuvel stappen we opnieuw de bus op die ons terug te voert naar de Mijlstraatkerk. Die aankomst is voorzien rond 17u.

DSC07739.JPG

ZANG OEFENEN EN REPETITIE

Op de Open Zondag van mei in de Mijlstraatkerk verwachten we al de vormelingen deze keer zonder de ouder(s) voor een ontspannen viering waar we de liederen en de teksten voor de vormselviering samen verder inoefenen.

Wie wil, krijgt de kans om een tekst te lezen of een lied te spelen of om te participeren aan de liturgie van de vormselviering. Geef aan als je dat graag doet! 

FM3_5107.jpg

DAG VAN HET VORMSEL IN DE MARTINUSKERK!

 VIERING A: 09u30 

 VIERING B: 11u00 

bottom of page