JEZUS LEREN KENNEN

Wanneer katholieken naar kerk en catechismus verwijzen als de vraag klinkt wat Jezus werkelijk verkondigde, hebben zij een punt. De kerk met haar vele onderwijzers zocht steeds naar een gemeenschappelijke standpunt wat het goede nieuws betrof en nam deze inzichten telkens weer op in haar vele handboeken die haar geloofsleer vormen. Het zou dwaas zijn deze leerschool te negeren. Anderzijds kunnen we stellen dat het evangelie, de boodschap van Jezus, in die mate dynamisch is dat ze een gedurige overweging veronderstelt. Wie te snel genoegen neemt met de kerkelijke definities, neemt hiermee alsnog het risico Jezus te missen. Immers vormt de Schrift, en niet de Traditie, de eerste geloofsregel van de katholieke kerk. Met dit in gedachten riskeert diaken Rob zich aan het opnieuw bezoeken van de woorden en daden van Jezus en stelt zich biddend de vraag wat Jezus ons vandaag zou vertellen. Wie Jezus denkt te kennen, doet er goed aan hem opnieuw te ontmoeten.